Profesionální broušení a rozvádění pilových pásů pro kmenové pily

RYCHLOST, KVALITA, ODBORNOST

Společnost TYRAWOOD se zabývá profesionálním rozváděním a broušením pilových pásů pro kmenové pily, přičemž nejdůležitější je slovo profesionální.  

Brousíme pásy v šířce pásu 20 - 50 mm (nejčastěji 34-36 mm), tloušťky do 2 mm a délky do 6 metrů pro celou ČR

Minimální množství pásů , které přijímáme pro rozvedení a broušení je 5 kusů z důvodu nastavení zařízení

Pásy můžete buď dovézt osobně do Třince, či je poslat poštou, jako balík na poštu, PPL aj.a po nabroušení Vám budou poslány zpět, jako balík na poštu s dobírkou v ceně broušení + poštovné. Pásy posíláme zpět většinou do 48 hod, nebo dle domluvy.

Pro dokonalé naostření pásů používáme diamantovou pastu, která o cca 40% ! zlepšuje jakost broušeného povrchu a pomalý výbrus zubu ! (čím pomaleji kotouč brousí zub, tím se zvyšuje jakost broušeného ostří a pás řeže cca o 25% déle)

Přebrušujeme celý profil zubu ve tvaru stanoveném výrobcem pásu.

Jak poslat pásy.

- smotané do klasického kruhu v krabici či

- stáhnuté do osmice, viz foto níže - tyto pásy položíme hroty na hrubší papírový karton či polystyren a zabalíme, nebo do originální krabice od prodejce

Pojištění pásů na částku od 5 - do 700 tis kč při posílání stojí stejně, proto pojišťujte pásy bez problému  na reálnou hodnotu.

Dle nového ceníku české pošty je nutné mít krabici do 100 cm nejdelší strany, tj velikost balíku L. Větší balík je 2x dražší.

Tel. +420 734 217 129, e-mail: petr.bezruc@gmail.com

PÁSY PROSÍM ZASÍLEJTE ČI VOZTE NA ADRESU 

PETR BEZRUČ, TYRA 92, TŘINEC, 73961

PO TEL. DOMLUVĚ


PROFESIONÁLNĚ nabroušený pás, musí splňovat řadu kritérií

- nabroušený a vyšraňkovaný pás řeže absolutně rovně 

- úhel strany zubu se liší podle požadavků zákazníka, dle řezaného materiálu ve stupních - zmrzlé dřevo 9, tvrdé dřevo 11, středně tvrdé dřevo 17, měkké dřevo 19 (agresivita zubu)

či doporučení výrobce konkrétního pásu

pokud budou Vaše pásy nabroušeny a rozvedeny tak, jak mají, je jejich řezání mnohonásobně delší a kvalitnější

- pás řeže rovně bez vln a drží směr po určitý počet řezů a objemu kulatiny ať je její průměr jakýkoli (60 cm i více)

úhly rozvedení zubů se dělí podle druhu řezaného materiálu

měkké dřevo, mokré dřevo, suché dřevo, silně pryskyřnaté dřevo, dle letokruhů, zmrzlé dřevo, dle posuvu a rychlosti automatického posuvu

standardní rozvedení zubů je 0,4 - 0,5 mm a max odchylka je 0,05 mm (v podstatě musí být z pásu o síle 1 mm vyhnuta +- půlka špičky ven z pásu)

- profesionálně nabroušený pás se sám zakusuje do dřeva, není jej třeba tlačit silou

- výbrus zubu je jemný díky pomalejšímu broušení, rychlé přebroušení znamená hrubší výbrus a kratší dobu ostrosti

KALENÉ ŠPIČKY SE NEROZVÁDÍ. LZE UDĚLAT DROBNOU KOREKCI, ALE ŠPIČKY SE MŮŽOU ULOMIT.

Jak poznáte špatně nabroušený pás, či neprofesionálního brusiče

- pás se nechce sám zakousnout do dřeva (je tupý)

- po zaříznutí začne pás v kulatině dělat oblouk směrem nahoru či směrem dolů, neřeže rovně (špatně rozvedené špičky zubů, velká odchylka levý/pravý - špatně seřízené rolny nebo tlak upnutí pásu)

- po zaříznutí začne pás v kulatině dělat vlny (špatně nabroušený pás)

- po řezání se vám na páse udělá několik prasklin (neprofesionálně nabroušené pásy, brusič pásy "zařízl" a udělal mikropraskliny na spodku vlny mezi zuby. Tento problém se objevuje při nedodržení továrního tvaru zubu) 

- při prořezávání suku ve stromě začne pás místo hladkého řezu "drhnout, narážet" do suku, změní se hladkost řezu (velice špatně, nevhodně vyhnuté špičky zubů, okamžitě vznikají mikropraskliny)

Kvůli špatnému rozvedení zubů jste schopni proříznout max kulatinu do 25 cm průměru či ještě menší. Při pokusu proříznout průměr cca 60 cm se pás zpomaluje a může se v pile až zastavit. Pás je silně mechanicky namáhán, zahřívá se, vznikají praskliny a nedrží v kulatině rovný směr.


Nejdůležitější info o pásech

Pro co nejdelší životnost pásu je nutné dodržovat několik zcela zásadních pravidel

- s přebroušeným pásem zcela zásadně děláme první řez pouze cca 20ti % rychlostí, než je běžná rychlost posunu, aby se ostrost řezných ploch sjednotila. Pokud se toto pravidlo poruší, pás se začne, ačkoli je ostrý, zařezávat a dělat oblouk. Délka prvního řezu musí být alespoň 200 cm - 400 cm. Po tuto dobu bude pás dělat hrubší řez.

- každý pás, dokáže udělat jen určité množství řezů, které se liší řezaným materiálem a objemem, než se otupí

- pokud řežete tvrdé dřevo výbrusem zubu na měkké dřevo, snížíte si počet řezů až o 75%, tzn , že v konečném důsledku můžete udělat třeba jen 8 řezů a pás se otupí

- v případě správně nabroušeného pásu, je počet řezů v řádu desítek, dle velikosti a délky kulatiny

DŮLEŽITÉ HLAVNĚ PRO MAJITELE DRAHÝCH PÁSŮ

- zcela nový pás, který ještě nikdy neřezal, může řezat napoprvé maximálně 30 minut (mimo bimetal) !

- pás po řezání musí minimálně 24 hodin odpočívat, mimo pilu

- další řezání může být delší, ale jen např o 20 minut

- s pásem, např šířky 35 mm můžete po jeho zapracování řezat max 30 - 60 minut a pak musíte vyměnit pás

(teoreticky můžete řezat i 8 hodin, ale druhý den se na páse PRAVDĚPODOBNĚ objeví praskliny)

- během směny je lepší použít více pásů, protože díky tomuto systému, můžete řezat i celý rok bez jediné praskliny

-pás se během řezání zahřeje o cca 15 stupňů, při špatném rozvedení zubů či tuposti až několikanásobně +60 stupňů  a vznikají praskliny

- pás se v průměru natáhne při řezání až o 1.5 mm, pásy kolem 6 m délky až o 2.5 mm proto je nutné naučit ocel nejprve pracovat

- pokud narazíte na kámen na dřevě, či ve dřevě, vyhne se rozvedení zubů, tupí se několik zubů v řadě a přestáváte řezat rovně, totéž platí povětšinou o nánosu hlíny a písku na kulatině

- pokud se na páse objevila jedna trhlina při řezání, je důvod mechanické přetížení pásu

- pokud se pás přetrhl ve sváru, je to technologická chyba a je k reklamaci, pokud není popraskaný jinde

- nelze s pásem v jeden den řezat, nabrousit a znova řezat, dochází k několikanásobnému popraskání kvůli namáhání roztažnosti oceli

VYVARUJTE SE PRASKLIN NA PÁSE

( pás je příliš upnutý na pojezdových kolech, tupý, jsou špatně nastavena pomocná vodítka pásu, řežete příliš dlouho, máte špatně vyvážená kola, mnoho vibrací, nechladíte pás, na pojezdových kolech je příliš nečistot, pás odpočíval méně než 24 hodin, neotáčíte řemeny na kolech)

- pokud je od výrobce doporučení používat vodu na pás, do vody přidáváme saponát na mytí nádobí např JAR , mazlavé mýdlo atd, aby pás lehčeji klouzal v kulatině a nelepila se pryskyřice na pás a kola

- v případě, že jste si objednali nové pásy a ty dělají v kulatině vlnu ačkoli nikdy neřezaly, kalené, nekalené špičky, je problém již od prodejce - výrobce, protože pásy se skladují namotané v kotoučích, kde kotouč svoji vahou a tlakem ohýbá špičky

- k ideálnímu napnutí pásů potřebujete buď větší praxi, tenzometr, či pilu s ukazatelem napnutí

optimálním napnutím dosáhnete prodloužené trvanlivosti pilového pásu a zvýšené kvality řezání

- používáním tenzometru omezíte riziko přetržení pilové pásu vlivem přetažení či podřezávání vlivem malého napnutí

Doporučené hodnoty napětí pilového pásu

< 27 mm 177-245 MPa 
>34 mm 214-286 MPa 

KALENÉ ŠPIČKY SE NEROZVÁDÍ, DĚLÁ SE KOREKCE ŠRAŇKU PŘED BROUŠENÍM

! KAŽDÝ PÁS MÁ URČENOU VÝROBCEM PRŮMĚRNOU ŽIVOTNOST ! 

Životnost pásu přepočítáváme primárně na počet přebroušení pásu. Klasický ocelový pás má standard 8 - 10 přebroušení, než se ocel oslabí a na páse se nadobro objeví prasklina a pás je vyřazen. Pásy jsou mechanicky velmi namáhány v ohybu a v tahu. Neexistuje žádný speciální odolný pás, proto z ekonomického hlediska je nejlepší kupovat pásy klasické oceli se špičkama rozvedenýma, zakalenýma. Bimetalové pásy mají počet přebroušení ještě menší 3 - 5 přebroušení. Dovolí vám sice déle řezat, o to méněkrát je však použít. Po cca třetím přebroušení vzniká velké riziko prasknutí. Panuje obecný názor, že bimetalový pás je co do životnosti lepší než klasická ocel, avšak praxe to vyvrací. Proto také není u některých prodejců bimetal dostupný. Pásy je potřeba brát jako spotřební věc a jejich cena by měla být vždy zakomponovaná do výsledné ceny řeziva.


Broušení a rozvedení pásu 100 kč - nejsme plátci DPH, cena je konečná a nemáme balné.

Nesvařujeme - proč ? Svařování přetížených pásů se výrobcem nedoporučuje. Vedle velké praskliny se na páse objevilo i více menších prasklin či mikropraskliny a životnost pásu se rapidně zkrátila.

! POZOR - RADA NA ZÁVĚR ! 

KŮROVCOVÁ KALAMITA VYTVOŘILA PROSTOR PRO MNOHO NOVÝCH "PSEUDOBRUSIČŮ" S LÍBIVOU CENOU. NÁKUP BRUSKY JEŠTĚ Z NIKOHO NEUDĚLAL ODBORNÍKA, SVĚŘUJTE PROTO SVÉ PÁSY LIDEM, KTEŘÍ ROZUMÍ TOMU, CO DĚLAJÍ. BROUŠENÍ VYŽADUJE ČAS, CIT A PRAXI. ODBORNÍK SI NA VÁS A NA VAŠE DOTAZY VŽDY UDĚLÁ PROSTOR, ODPOVÍ VÁM NA VŠE OHLEDNĚ ŘEZÁNÍ, TECHNICE PÁSŮ, TECHNICE BROUŠENÍ, ROZDÍLŮ MEZI PÁSY, VYSVĚTLÍ ROZVOD ZUBŮ A SEŘÍZENÍ PILY. NEDOPUSŤTE, ŽE VÁM BRUSIČ ZNIČÍ 10 PÁSŮ A ŘEKNE, ŽE POPRASKALY, PROTOŽE JE TO VAŠE CHYBA, NEUMÍTE ŘEZAT ČI SE STARAT O PILU.

Nikdo není tak bohatý, aby si kupoval levné věci :)

Tel. +420 734 217 129, e-mail: petr.bezruc@gmail.com

PÁSY PROSÍM ZASÍLEJTE ČI VOZTE NA ADRESU

PETR BEZRUČ, TYRA 92, TŘINEC, 73961

PO TEL. DOMLUVĚ